Syvyys-levystä on melko tasan viisi vuotta. Kuinka paljon uusi Unissa palaneet -albumi ottaa eroa edelliseen?
– Syvyyden b-puolella oli jo selvästi aistittavissa tulevan musiikin suunta, joka jatkoi kiteytymistään Aste-ep:llä [2019], kitaristi Felipe Hauri määrittelee.
– Uudella levyllä olemme saavuttaneet tietynlaisen soonisen lakipisteen ja onnistuneet yhdistämään kaikkia niitä elementtejä ja tunnelmia, mistä pidämme. Yhtenä oivalluksena oli, että musiikkimme ei tarvitse olla säröistä ollakseen raskasta.
– Meille oli tärkeää luoda kuuntelijalle kokemus, joka synnyttäisi elokuvamaisia mielikuvia. Tätä vahvistaa se, että levy on ikään kuin yksi 45-minuuttinen kappale ja sävellykset yhdistyvät orgaanisesti toisiinsa ilman hiljaisuuksia.
Uudella albumilla on lopunajan merkkeihin liittyvä teema. Mistä sykäys sen aiheeseen syntyi?
– Jokaisella julkaisullamme on ollut taustatarina ja teema valmiina jo sävellystyön aikana. Se ei välttämättä ole ollut aina kovin pinnassa, mutta mielestämme on tärkeää, että prosessissa on jokin temaattinen punainen lanka.
– Julkaisut ovat myös olleet tähän asti ikään kuin tarinallisesti samaa jatkumoa. Unissa palaneiden kohdalla tarinaa ja elokuvallisuutta on tietoisesti tuotu enemmän esille.
Kykenette maalailemaan todella hyytäviä tunnelmia. Kuinka tällaiset sävellykset syntyvät?
– Musiikkia luodessa kaivamme inspiraation mielen pohjamudista ja kanavoimme sieltä tunnetilat tekemisiimme. Pyrimme löytämään uusia tapoja ilmaista tuota pohjavirettä, josta kokeellisuus monessa mielessä kumpuaa.
– Tarinallisuus ja elokuvallisuus ovat meille tärkeitä työkaluja, ja musiikin visualisointi luomisprosessin aikana auttaa pitämään tunnelmat niin sanotusti kohdillaan. Meillä on tapana kypsytellä sävellyksiä ja työstää niitä niin studion kuin treenikämpänkin puolella, kunnes palaset loksahtavat kohdalleen. Mitään vakiintunutta tapaa biisien tekemiseen meillä ei ole – päinvastoin haastamme toisiamme rikkomaan kaavoja ja usein myös astumaan pois mukavuusalueelta.
Minkälaisin sanoin kuvailisitte musiikkianne ihmiselle, joka ei ole koskaan kuullut metallia?
– Jos tämä henkilö säikkyy metallia tai ei yksinkertaisesti pidä siitä, kehottaisimme lähestymään musiikkia kuin elokuvan soundtrackiä. Metalli herättää monia assosiaatioita, joista olemme pyrkineet hiljalleen pois. Radienillä metallin elementit on toki vahvasti läsnä, mutta varsinkin siinä suunnassa, mihin musiikkimme on ollut matkalla, metallin rinnalla on niin paljon muutakin.
– Suurena innoittajana meille on ollut esimerkiksi Pink Floyd sekä monet ambient- ja folk-artistit. Haluaisimme ajatella, että nykymuodossaan Radien ei ole niinkään metallia kokeellisilla elementeillä, vaan pikemminkin synkkää kokeellista musiikkia metallin elementeillä.
Radien ei välitä kovin kesäisiä fiiliksiä. Vietättekö kesän synkässä kellarissa soittaen vai auringosta nauttien?
– Voihan se olla, että ulosanti olisi hieman toisenlaista, jos treenikämpässä olisi koskaan ollut ikkunat ja hyvä ilmanvaihto. Auringosta ja kesästä nauttiminen toki kelpaa, mutta Radienin toiminta tapahtuu hyvin erilaisissa ympäristöissä.
– Todettakoon, että vahva luontoyhteys on ollut alusta asti läsnä ja ammennamme luonnosta parhaimmillaan ja pahimmillaan paljon bunkkerissamme tehtävään työhön. Hämyinen kellari vetää puoleensa ympäri vuoden, ja tällaisen musiikin luomistyö vaatii ehdottomasti omanlaisensa henkisen ja fyysisen tilan.
Julkaistu Infernossa 5/2023.