”Halusimme luoda musiikkimme ympärille kokonaisen universumin” – haastattelussa Arctis

Popahtavaa nykymetallia esittävä kotimainen Arctis tähtää korkealle, ja onnistumisen merkit ovat ilmassa. 

07.12.2024

Nimikkodebyyttinne sisältää tarttuvaa popmetallia. Miten tyylinne muotoutui tällaiseksi? 

– Tyyli kehittyi orgaanisesti, mutta samalla se on tulosta päätöksestä rikkoa genrerajoja, laulaja Alva Sandström ja rumpali Mika Paananen vastaavat meilitse. 

– Lähdimme metallipohjalta, mutta huomasimme pian, että musiikki alkoi sulautua muihin genreihin kuten poppiin, klassiseen musiikkiin ja elokuvallisiin vaikutteisiin. Meille moderni metalli tarkoittaa juuri sitä – rajojen venyttämistä ja uusien äänimaailmojen tutkimista. Olemme olleet inspiroituneita yhtyeistä kuten Bring Me the Horizon, jotka ovat mestareita sekoittamaan eri genrejä. Tämä yhdistelmä antaa vapautta luoda jotain, joka ei ole sidottu yhteen muottiin. 

Arctis on kokoonpanoltaan periaatteessa sama bändi kuin kaksi levyä julkaissut Nighon. Onko bändi jatkoa sille vai täysin uusi juttu? 

– Kyseessä on täysin uusi ja erillinen projekti. Nighon oli tärkeä vaihe, joka auttoi meitä löytämään oman äänemme, mutta Arctis edustaa uudenlaista suuntaa ja visiota. 

Kyseinen suunta alkoi muotoutua, kun bändi alkoi työstää uutta musiikkia tuottaja Jimmy Westerlundin kanssa. 

– Jimmy oli suuri vaikuttaja siinä, miten soundimme kehittyi ja kasvoi. Huomasimme, että soundimme ja musiikillinen näkemyksemme oli niin erilainen kuin ennen, että päätimme aloittaa puhtaalta pöydältä. 

– Jimmyn kanssa työskentely oli kuin biisinkirjoitusleiri. Opimme valtavasti siitä, miten kappaleita rakennetaan ja miten jokainen yksityiskohta voi muokata kokonaisuutta. Sen myötä jokainen bändin jäsen pystyi kehittämään omia luovia kykyjään. 

Päätitte panna levyn toiseksi biisiksi coverkappaleen. Onko sen takana erityisempää tarinaa? 

– Päätös ottaa Lambrettan Bimbo mukaan oli tietoinen valinta. Se on yksi 2000-luvun alun unohdetuista helmistä ja ansaitsee mielestämme uuden mahdollisuuden loistaa. Biisi oli valtava hitti, mutta on jäänyt monilta unholaan, ja halusimme tuoda sen nykyaikaan omalla twistillämme. 

– Oli hauska sattuma, että Stefan Glaumann, joka miksasi albumin, oli miksannut myös Bimbon alkuperäisen version, joten tämä oli hänelle eräänlainen täysi ympyrä! 

Jäsenillänne on lisänimet kuten Ice Queen ja Mage. Onko yhtyeellä jokin konsepti? 

– Arctis on paljon enemmän kuin pelkkä bändi. Halusimme luoda musiikkimme ympärille kokonaisen universumin. Ajatus sai alkunsa, kun pandemia iski ja maailmanlaajuinen sulku esti live-esiintymiset. Käytimme joutoajan kehittäen visuaalista puolta ja mietimme, miten voisimme laajentaa konseptia tulevaisuudessa. Vaikka se ei ehkä ole täysin ilmeistä heti alussa, näemme Arctisin pitkän aikavälin projektina, jossa musiikki, visuaalisuus ja tarinat yhdistyvät. 

– Hahmot ja tarinat heräävät eloon lavalla, mutta haluamme, että kokemus laajenee myös muihin alueisiin. Tämä on meille enemmän kuin vain musiikkia – kokemus, johon yleisö voi uppoutua. 

Aloitatte keikkahommat isomman kautta kiertämällä Apocalyptican kanssa Eurooppaa marraskuussa. Jännittääkö reissu? 

– Tämä on meille valtava hetki. Ei ainoastaan siksi, että kyseessä on ensimmäinen kiertueemme, vaan tämä on myös ensimmäinen kerta, kun esiinnymme livenä! On kunnia päästä aloittamaan näin isosti. 

– Tämä on yhtä aikaa jännittävää ja hieman pelottavaa. Suurille lavoille hyppääminen on iso askel, mutta olemme valmiita antamaan kaikkemme ja toivomme, että vastaanotto on lämmin – tai kylmä, kun kyse on Arctisista.

Julkaistu Infernossa 9/2024.