Progressiivisen metallin asialla oleva helsinkiläinen Atom Works julkaisee usean vuoden ajan työn alla olleen The Life of Spice -debyyttialbuminsa perjantaina 6. syyskuuta. Kyseessä on ensimmäinen matka yhtyeen omaan ”universumiin”, joka tulee muodostumaan esikoislevyn mahdollisista jatko-osista, esiosista ja muista sivujuonteista. Bändin kappaleet kehittyvät klassisesta progerockista tutulla tavalla ja äänimaailmaa ovat inspiroineet muun muassa Dream Theater, Iron Maiden, Fates Warning sekä Genesis.
Inferno tarjoaa koko levyn nyt ennakkoon kuunneltavaksi. Mukana on lisäksi basisti Roi Partasen biisikohtaiset kommentit sekä laulaja Steve Bakerin videoterveiset, jossa avataan tarkemmin konseptilevyn tarinaa. Kaiken tämän löydät tuosta alapuolelta.
400th Year
– 400th Year aloittaa albumin tiivistämällä Spicen värikkäästi kuluneen elämän napakkaan instrumentaaliseen pakettiin. Kappaleen soolot ja koukeroiset riffit kuljettavat kuulijan kohti nykyhetkeä reipasta vauhtia.
The Life of Spice
– Nimikkokappale The Life of Spice on eksoottisen sävyinen, haikea välikappale joka edustaa albumin kokeellista puolta hyvin rauhoittavalla tunnelmalla. Utuiset syntetisaattorit ja kauniit bassolinjat luovat unohtumattoman tunnelman. Kappale paljastaa Spicellä olevan salaisuuden ja alustaa levyn kuvaaman junamatkan.
The Brothers Thirst
– Kahdeksanminuuttinen progepläjäys polkaisee albumin keskeisen mysteerin käyntiin pahaenteisillä lyriikoilla ja raskaan koukeroisilla riffeillä. Kappale on seikkailu jo itsessään, joka ei jätä kuulijaa kylmäksi.
Puppet of the Three
– Jännitteet tiivistyvät epäilyksien ja petoksien painon alla. Junan vauhti ei kuitenkaan anna periksi ja matkan on jatkuttava. Puppet of the Three on mahdollisesti albumin synkin, mutta lähestyttävin kappale, joka etenee kohti maukkaita soolo-osuuksia koukuttavien riffien ja lennokkaiden melodioiden saattelemana.
The High and the Dry
– The High and the Dry on albumin käännekohta. Monikasvoisesta kappaleesta riittää pureskeltavaa, aina elämää suuremmasta alusta, lopun esittämään valonpilkahdukseen saakka. Väliin mahtuukin kerronnallista progeilua junan kulkiessa läpi kompleksista äänimaisemaa laaksoineen ja vuorenhuippuineen.
Time in Eyes
– Instrumentaalikappale välittää useimmille tuttuja vaikean jälleennäkemisen tunteita, joita on usein vaikea pukea sanoiksi. Pianovetoinen Time in Eyes kasvaa kasvamistaan ja johtaa saumattomasti tarinamme lopun alkuun.
Perennial’s Prince
– Kappale käsittelee levyn tarinan päähenkilön Amlan yllättävää uudelleenkohtaamista kuolleeksi luullun läheisensä kanssa. Musiikin vauhti on hellittämätöntä kuin Amlan päässä pyörivät ajatukset katoamisen yksityiskohdista ja biisi huipentuu villiin kitarasooloon yhdistyvään syntikkakuvioon, joka kuvastaa henkilöiden välillä käytävää tunteikasta dialogia. Ovatko katoamistempun syyt riittävän painavat, jotta Amla voi antaa petoksen anteeksi?
The Atom Dance
– The Atom Dance on albumin ensimmäinen singlelohkaisu, jonka sankarillinen sävy värittää tarinan kiihtymisen kliimaksiinsa erilaisessa valossa. Kappale on hyvin dynaaminen ja groovaa lajityypillensä harvinaisen sulavasti. Kuusiminuuttinen The Atom Dance on vahvan teemansa kantama mieleenpainuva ja helpommin sulatettava, mutta monitahkoinen kappale, joka toimii eräänlaisena huipennuksena myös keikoilla.
Beyond the Old
– Albumi huikentuu todelliseen progemetallijärkäleeseen Beyond the Old. Moniosainen kappale on ainutlaatuinen niin rakenteeltaan, kuin myös energialtaan. 13-minuuttinen Beyond the Old on nopeatempoinen ja melodinen teos, joka tekee selväksi, mistä Atom Worksin musiikissa on kysymys.