The Skull olisi toiminut omillaankin, mutta myös Trouble-materiaalia kuultiin – keikkaraportti ja kuvia Helsingistä

The Skull, Musta risti – Kuudes linja, Helsinki, 10.5.2019

13.05.2019

Kun puhutaan doom metalista, kantaisä Black Sabbathin lisäksi mainitaan usein esimerkiksi Saint Vitus, Candlemass, Pentagram ja oikeutetusti myös amerikkalainen Trouble. Bändin omaa nimeä kantaneen, myöhemmin Psalm 9 -nimen saaneen vuoden 1984 albumin katsotaan olevan yksi ensimmäisiä varsinaisia doom metal -levyjä.

Troublen perustajajäsenet, laulaja Eric Wagner ja rumpali Jeff Olson sekä pitkäaikainen basisti Ron Holzner perustivat vuonna 2012 yhtyeen nimeltä The Skull. Nimi tulee Troublen vuoden 1985 toisesta levystä. Mukaan saatiin kitaristi Lothar Keller, joka on pysytellyt mukana tähän päivään asti.

Toisen kitaristin ja rumpalin paikat ovat olleet tuulisempia. Helsingissä keikan tehneessä nykykokoonpanossa kuusikielistä soittaa muun muassa Witch Mountainissa vaikuttanut Rob Wrong ja rumpalin pallilla on Cathedralin entinen jäsen Brian Dixon. Lavalla oli siis vaikuttavaa väkeä, jos on ollenkaan kiinnostunut doomista. Vakuuttavaksi paljastui myös tarjonta.

Keikan alkupuolen materiaali nojasi The Skullin kahteen omaan levyyn (For Those Which Are Asleep, 2014 ja The Endless Road Turns Dark, 2018). Ja mikäpä oli nojatessa, sillä levyt ovat loistavia ja niiden jylhän kaunis voima saatiin valjastettua hienosti käyttöön myös Kuudennen linjan pienellä lavalla. Kokemusta vahvisti se, että yleisö selvästi koostui asiaan paneutuneesta joukosta.

Täytyy tosin myöntää, että Dixonin rytminpidossa oli välillä havaittavissa pientä väsymystä ja kankeutta, eikä Wrongkaan muistanut ihan kaikkia osiaan. Lisäksi esimerkiksi ylvään The Longing -kappaleen lyhyt, mutta sitäkin merkityksellisempi soolokitarakuvio olisi saanut tulla Kelleriltä tarkemmin. Myös Wagnerista näkee, että kyseessä on vanha mies. Tai vanha ja vanha, juuri 60 vuotta täyttänyt. Virkeämpiäkin kuusikymppisiä on nähty. Hänen äänensä soi silti yhä komeasti.

Sen enempää moralisoimatta voi epäillä, että elämäntyylillä on ollut vaikutusta yleiseen jaksamiseen. Siitä nähtiin nytkin yksi esimerkinomainen episodi. Wagner vihjasi pari biisin jälkeen, että viskipaukku tekisi terää, eikä kunnon jointtikaan tekisi pahaa. No, mies sai yleisön edustajilta sitä, mitä pyysi ja sätkä kiersi lavalla muillekin.

Tämäkin tapaus tuotti silti keikalla vankan yhteisöllisyyden auran. Tunteen siitä, että tässä on kokoonnuttu tarkasti valikoidun joukon kanssa yhteen suorittamaan demonien manaus, rituaali. Samalla mielestä häipyivät ne muutamat pikkuriikkiset soitannolliset puutteet. Hevikeikka on parhaimmillaan Kokemus, joka sulkee paikallaolijat voimakenttänsä sisään. Tämä tilaisuus oli sellainen.

Loppuun tykitettiin odotetusti useampi kappale Troublea. Jopa sillä innostuksella, että yhtye palasi muutamaankin otteeseen takaisin lavalle. Suurinta hurmioituneisuutta yleisössä tuntuivat herättävän menevät Psychotic Reaction ja The Tempter.

Huomioitavaa on silti myös se, että jo The Skull -biisit saivat tunnelman kattoon. Kuten ystäväni sanoi, keikka olisi toiminut hyvin niin sanotusti omillaankin. Trouble-kappaleet olivat kiva lisä, vaikka niitä tulikin lopulta lähes yhtä paljon kuin The Skull -kappaleita.

Lahtelainen Musta Risti oli juuri sopiva lämmittelybändi. Yhtyeellä on omat doom-vaikutteensa, mutta mukana on myös NWOBHM- ja jopa punk-sävyjä. Keitosta maustetaan myös pienillä tahtilajimuutoksilla ja ennakoimattomilla riffikuvioilla. Kun keikalla oli mukana vielä aivan tuoreita kappaleita, niin alustus oli oikein piristävä suoritus.

Teksti: Toni Keränen, kuvat: Jussi Niemelä

Tarvitsemme suostumuksesi tarjotaksemme personoitua palvelua

Palvelu ja sen kolmannen osapuolen toimittajat (80 kappaletta) keräävät henkilötietoja (esim. IP-osoite tai laitetunniste) käyttäen evästeitä ja muita teknisiä keinoja tietojen tallentamiseen ja lukemiseen laitteellasi tarjotakseen sinulle tarkoituksenmukaisia mainoksia ja parhaan mahdollisen asiakaskokemuksen.

Palvelu ja sen kumppanit tarvitsevat suostumuksesi seuraaviin:

Tarkoitukset

Evästeet, laitteet tai vastaavat verkkotunnisteet (esimerkiksi kirjautumisperusteiset tunnisteet, satunnaisesti määritetyt tunnisteet, verkkopohjaiset tunnisteet) sekä muut tiedot (esimerkiksi selaimen tyyppi ja tiedot, kieli, näytön koko, tuetut tekniikat jne.) voidaan tallentaa laitteellesi tai lukea laitteellasi laitteen tunnistamiseksi joka kerta, kun se muodostaa yhteyden sovellukseen tai verkkosivustoon yhdessä tai useammassa tässä esitetyssä tarkoituksessa.

Mainonta ja sisältö voidaan yksilöidä profiilin perusteella. Toimintaasi tässä palvelussa voidaan käyttää sinua koskevan profiilin luomiseen tai parantamiseen yksilöityä mainontaa tai sisältöä varten. Mainosten ja sisällön tehokkuutta voidaan mitata. Raportit voidaan luoda oman ja muiden toiminnan perusteella.

Tiedot toiminnastasi tässä palvelussa, kuten vuorovaikutuksestasi mainosten tai sisällön kanssa, voivat olla erittäin hyödyllisiä tuotteiden ja palveluiden parantamiseksi ja uusien tuotteiden ja palveluiden rakentamiseksi käyttäjien vuorovaikutuksen, yleisön tyypin jne. perusteella. Tämä erityinen tarkoitus ei sisällä käyttäjäprofiilien ja tunnisteiden kehittämistä tai parantamista.

Erityisominaisuudet

Hyväksynnälläsi tarkkaa sijaintiasi (alle 500 metrin säteellä) voidaan käyttää tässä ilmoituksessa kuvattujen tarkoitusten tueksi.

Hyväksynnälläsi tiettyjä laitettasi koskevia ominaisuuksia saatetaan pyytää ja käyttää erottamaan se muista laitteista (kuten asennetut fontit tai laajennukset, näyttösi resoluutio) tässä ilmoituksessa kuvattujen tarkoitusten tueksi.

Hyväksymällä sallit tietojesi käsittelyn. Suostumuksesi koskee tätä palvelua, hyväksymättä jättäminen voi vaikuttaa asiakaskokemukseesi. Jotkut teknologiat saattavat perustella tietojen käsittelyä oikeutetulla edulla, voit vastustaa tätä tai muuttaa muita asetuksia klikkaamalla "Asetukset" linkkiä.

Tietosuoja