Tarpeet:
– kaalia
– sipulia
– porkkanaa
– porsaanlapaa
– suolaa
– mustapippuria
Eläkeläiset lauloi hapankaalin, makkaran ja natsien muodostamasta kolminaisuudesta. Kouvolalaisen punkyhtyeen Kivesveto Go Go’n laulaja-kitaristille Samulle kelpaa ensiksi mainittu. Makkara on korvattu porsaanlavalla.
1. Ota kaali käteen ennen viikonloppua, mielellään jo torstaina, pilko siitä puolet pieneksi ja raasta toinen puoli. Laita sekä pilkottua että raastettua kaalia käymisastiaan (lasipukki kannella ja kumitiivisteellä) vaikkapa kolmessa erässä ja nuiji aina välillä perunanuijalla. Tämä siksi, että kaalista irtoaisi maitohappokäymisen aloittavaa nestettä.
2. Keitä vettä ja lisää siihen suolaa 2 rkl per litra. Kaada suolavesi purkkiin kaalien päälle niin että ne peittyvät. Suolavettä käytetään siksi, ettei kaali pilaannu. Laita purkki pimeään ja huoneenlämpöiseen paikkaan 3–4 vuorokaudeksi. Mene baariin.
3. Sijoita sunnuntaina hapatettu kaali ja porsaanlapa sellaisenaan kattilaan. Pilko pari sipulia ja porkkanaa kaveriksi. Keitä kattilassa 3–4 tuntia.
4. Keittämisen jälkeen ota lapa kattilasta leikkuulaudalle ja pilko liha haluamaasi kokoon. Käytännössä liha, läski ja luu irtoavat toisistaan lähes itsestään. Laita lihat takaisin kattilaan.
5. Mausta soppa mustapippurilla. Suolapitoisuus on yleensä ollut aika hyvä ihan lisäämättäkin. Jos haluaa vähemmän hapanta tai suolaista, pelkän kaalin voi ensin kiehauttaa ja vaihtaa keitinveden, jolloin se vähän laimenee. Näin kannattaa tehdä myös, jos kaali unohtuu liian pitkäksi aikaa hapattumaan.
Samun luonnehdinta:
Megan tuomio:
”Hapankaalia on tullut välteltyä kaikki nämä vuodet ja näemmä aivan turhaan. Ainakin näin sopassa possun kanssa se on yllättävänkin maukasta, ja onhan tämä nyt mitä mainiointa vaihtelua perinteiselle kaalisopalle tai ihan lihakeitollekin. Ja mikä parasta, näin helmikuussa keitto tunnetusti maistuu tipattoman jälkeen. Hapaankaalisoppa on halpaa, ja mitäpä kiireellisempää tekemistä sitä sunnuntaisin olisikaan kuin odotella keiton valmistumista kaikessa rauhassa.
Heavy Cooking Club on Infernon oma ruokakerho, jota vetää lehden sivuilla tutkiva kulinaristi Miika ”Mega” Kuusinen. Raskas musiikkimaku vaatii raskaat ruoat!